Onderzoek BWF in Parijs

Na een goede start dit jaar (Utregs toernooi in januari en het toernooi VAS in februari) waren we door BWF uitgenodigd om aan een onderzoek mee te doen, welke afgelopen dagen plaats vond.

Onderzoeksteam, spelers en de coaches bij INSEP

Onderzoeksteam, spelers en de coaches bij INSEPDe BWF heeft een aantal onderzoeken lopen naar de classificatiestructuur die sinds een aantal jaar in gebruik is. Ze hebben hierbij Professor Dr. Hanno Felder uit Duitsland gevraagd om dit onderzoek te leiden en BWF van advies te voorzien. De classificeerders hebben hiervoor een aantal rolstoelspelers uitgenodigd om op vrijwillige basis aan het onderzoek mee te doen, welke op INSEP in Parijs zou plaats vinden. Uiteindelijk waren er spelers uit zowel Europa als Azië aanwezig voor het onderzoek, waarbij iedereen afzonderlijk bij de onderzoekers werd gevraagd. Tijdens de tests werden de spelers volgeplakt met sensoren en moesten zij een aantal procedures uitvoeren op aangeven van de professor en tot slot een korte wedstrijd spelen. Nadat al het apperatuur was verwijderd, hebben de classifiers nog een aantal test uitgevoerd om de balans te testen. De resultaten zouden door de professor uitgewerkt worden en uiteindelijk in een advies naar de BWF verstuurd worden.
Onderzoek bij de professor

Onderzoek bij de professor

Tijdens de onderzoeken werd er ook een coachingsworkshop georganiseerd die werd begeleid door Kaity Margaret uit Schotland. Onze bondscoach Annie van Daal was meegereisd om aan deze workshop mee te doen. Kaity en de aanwezige coaches bereidden steeds een ronde voor. Na deze voorbereiding gingen de coaches, samen met de spelers de besproken doelen uitvoeren. Dit kon bijvoorbeeld zijn: hoe voer je een efficiënte warming-up uit, welke rolstoelvaardigheidsoefeningen kun je doen, met welke oefeningen ga je toewerken naar een groot toernooi. Iedere coach en speler gaf achteraf aan waar ze mee bezig waren en hoe dit ervaren werd. Ook de anderen hadden op dit moment ook de mogelijkheid om aanvulling te geven op de sessie. Op deze manier kreeg je kennisdeling en ervaringen over de verschillende oefeningen.

Foto's: Annie van Daal

Foto’s: Annie van Daal

Zowel het onderzoek als de coachingsworkshop was voor mij als speler heel interessant om mee te maken. Doordat het niet helemaal duidelijk was wat er op het programma stond, was het een verassend weekend samen met alle coaches en spelers vanuit Europa en Azië. Iedereen bedankt voor de geweldige ervaring! En hopelijk worden deze sessies nog vaker georganiseerd!