Ervaringen Para-badminton Indonesian Open

Op 3 augustus zijn we met de bus naar Solo gereden en werd de “3rd Indonesia Para-badminton International 2016” na een trainingsdag officieel geopend. Dit werd gedaan tijdens een ceremonie, waarbij lokale muziek en toneel werden gepresenteerd.
IMG_3180[1]

Op die dag kregen we ook te horen wie er welke partners voor de dubbel en mix kregen. Daarnaast wie er een plaatsing kregen. Helaas waren er voor mij geen mix en dubbelpartners beschikbaar. Dit betekende dat ik voor mijn enkelspel moest gaan. Daarbij werden de twee rolstoelcategorieën bij elkaar gevoegd, wat betekende dat ik als WH2 speler ook eventueel tegen WH1 spelers uit zou kunnen komen.

Donderdag werden de eerste wedstrijden gespeeld. Om 9.00u begon het toernooi dan echt. Mijn wedstrijd zou alleen pas om 16.00u beginnen. Tot die tijd heb ik vooral de teamgenoten en Daniel Chan gesupport. Daniel was tenslotte alleen en aangezien we elkaar vaak zien op toernooien, konden we elkaar als WH2 rollers wel bijstaan.
IMG_3176[1]

Mijn grootste uitdaging is het concentreren op het enkelspel. Normaal gesproken kun je tijdens een toernooi inkomen en heb je eventueel ook een mix of dubbel waar je je op kunt richten. Op dit moment had ik alleen twee poule wedstrijden waar ik mij op moest focussen. Op deze eerste dag werd de wedstrijd ook pas gespeel na een lange dag in een warme hal. Ik had deze Koreaanse tegenstander ook nog niet eerder zien spelen, dus wist niet goed waar ik aan toe was.

We gingen voor basisslagen en het achterin houden van de tegenstander, om kansen te creëren. Dit lukte aardig, maar ik maakte veel fouten in de drops en de korte returns. Dit zorgde ervoor dat hij goed kon uitlopen en ik meer fouten ging maken. Even later ga je dan meer tegen jezelf spelen, ook al pak je de rust tussen de wedstrijden door. Op dit moment ben ik vooral clears gaan spelen en gaan verdedigen. Ik kon hiermee nog wat punten pakken, maar helaas was het niet genoeg. De wedstrijd werd afgesloten met een eindstand van 21-14, 21-15.

...en dan begeven de snaren van het racket het ook nog...

…en dan begeven de snaren van het racket het ook nog…

Op de tweede dag moest ik om 9.00u strijden tegen een speler uit Thailand. Ook deze speler kende ik nog niet, maar op deze ochtend zat ik in ieder geval beter in mijn vel. Ook heb ik me goed kunnen voorbereiden en me goed in kunnen spelen. Tactiek was hetzelfde. Met basisslagen de speler achterin houden en droppen wanneer er een gat ontstond. Door zijn lange postuur had hij een goede reach, wat er dus voor zorgde dat mijn drops goed geplaatst moesten zijn. Ook de clears achterin moesten diep en in de hoeken gespeeld worden. We gingen goed gelijk op, maar ook in deze wedstrijd maakte ik onnodige fouten en plaatste de shuttle niet goed genoeg. Ze kwamen teveel in het bereik van de tegenstander, waardoor hij ze terug kon brengen. Ook zijn clears zorgde ervoor dat ik me niet in de juiste positie kon zetten om goed te droppen. Uiteindelijk heb ik met een stand van 21-19 21-18 de wedstrijd verliezend moeten afsluiten.

Het was, ondanks de twee wedstrijden een goede ervaring. Ik heb niet snel deze tegenstand en het spelen op een toernooi buiten Europa brengt toch weer andere zaken met zich mee die je prestaties kunnen beïnvloeden. Het wordt bekijken welke lessen ik hieruit kan trekken om mee te nemen naar een volgend toernooi, waarbij het eerste internationale toernooi de Europese Kampioenschappen in oktober zullen zijn.

Eerst nog even de rest van de mooie wedstrijden bewonderen.
IMG_3289[1]
Kijk voor alle uitslagen op Tournamentsoftware.

Via deze weg wil ik nog iedereen bedanken die een donatie heeft gedaan voor de crowdfundactie, daarnaast in bijzonder de leden van BCBever voor hun gulle gift!